De populatie particuliere verhuurders kent sinds enige tijd een enorme opmars. Het wordt steeds populairder om een woning te kopen om die vervolgens te verhuren. De rente die je bij de bank voor spaargeld ontvangt zijn al langere periode zeer minimaal. De geschiedenis heeft laten zien dat het investeren in vastgoed op de lange termijn een solide en betrouwbare investering is. Om die reden zijn er tegenwoordig steeds meer beleggers die ervoor kiezen om woningen aan te kopen die bestemd zijn voor de verhuur. In dit artikel vertellen wij je graag de basis informatie omtrent het onderwerp: huis verhuren.
Huis verhuren; financiële zaken
Woon je momenteel in een eigen koopwoning die je graag wilt gaan verhuren? Wanneer je de hypotheek op deze woning nog niet volledig hebt afbetaald is het van groot belang om vooraf bij de hypotheekverstrekking toestemming te vragen om je woning te verhuren. Het kan zijn dat hypotheekverstrekkers hier aanvullende voorwaarden voor stellen. Wanneer je vooraf geen toestemming hebt gevraagd bij je hypotheekverstrekker kan het voorkomen dat een verzekeraar (voor bijvoorbeeld je opstalverzekering) bij incidenten niet uitkeert of in het ergste geval zal de bank overgaan tot het verkopen van de woning omdat je contractbreuk pleegt.
Als je een tweede woning gaat kopen die bestemd is voor de verhuur en je hebt hiervoor een hypotheek nodig, dan heb je te maken met een verhuurhypotheek. Dit betreft een andere hypotheek dan in het geval je zelf in de woning gaat wonen. De meeste banken financieren maximaal 70 tot 80 procent van het aankoopbedrag als het een verhuurhypotheek betreft. De resterende 20 tot 30 procent zal je zelf moeten inleggen. Een bank of hypotheekverstrekker kan je hierin het beste adviseren en de mogelijkheden voor jou situatie uitzoeken.
Huurders en locatie van de huurwoning
De locatie van de woning is van groot belang. Niet iedere regio is aantrekkelijk om te wonen en de (gemiddelde) huurprijzen kunnen per stad en per wijk nog sterk verschillen. Kosten voor leegstand zijn voor een belegger vaak de grootste kostenpost. Dit risico zal je dus tot het minimum moeten beperken. Met een woning op een aantrekkelijke locatie waar veel voorzieningen zoals winkels, ov en uitvalswegen zoals een snelweg in de buurt zijn verklein je dit risico. Als het daarnaast mogelijk is om de woning aantrekkelijk te maken voor verschillende doelgroepen zoals studenten, expats, arbeidsmigranten en de particuliere (Nederlandse)markt dan kan je de woning aan iedere potentiële huurder verhuren.
Het is van belang om vooraf te bepalen op welke doelgroep qua huurders jij je wil focussen. Afhankelijk van die doelgroep kan het relevant zijn om de woning wel of niet te meubileren. Wanneer de woning bijvoorbeeld in een studentenstad staat kan het ook interessant zijn om aan studenten te verhuren. Als je daarvoor kiest dient de woning aan andere vereiste te voldoen dan wanneer jij je bijvoorbeeld focust op expats. Iedere gemeente in Nederland hanteert andere regels als het om (kamer)verhuur gaat. Het is van belang om de geldende wet- en regelgeving in jouw gemeente goed in kaart te hebben.
Zelf verhuren of uitbesteden aan een verhuurmakelaar
In Nederland zijn huurders middels het huurrecht zeer goed beschermt. Het is belangrijk om vooraf goede afspraken met huurders te maken, deze uitgebreid te screenen en de gemaakte afspraken vast te leggen in solide juridische huurovereenkomsten. Je woning zelf verhuren is mogelijk maar raden wij sterk af. Een foutje zit in een klein hoekje en kan ervoor zorgen dat je huurder huurrechten heeft opgebouwd en niet zomaar meer zal vertrekken uit de woning. City Estate is een organisatie die gespecialiseerd is in het verhuren en beheren van woningen door heel Nederland. Zij kunnen je gratis en vrijblijvend adviseren waarbij ze zowel de verhuurbemiddeling als het dagelijkse vastgoedbeheer voor jou kunnen verzorgen.