Wilt u uw woning verkopen of verhuren? Vervolgens hebben we een energielabel woning nodig. Maar hoe wordt bepaald welk label jouw woning krijgt? En hoe makkelijk is het om daadwerkelijk over te stappen van label G, dat doorgaans minder duurzaam is, naar label A?
Of uw woning duurzaam is, kunt u zien aan het energielabel. Dat is een goed feit om te weten. Huizen die energie verbruiken hebben vaak hogere energielasten. In 2021 waren er veel veranderingen vanwege het energielabel. Het nieuwe label is 10 jaar geldig. De enige verandering is dat het nieuwe label gemeten wordt door je energieadviseur thuis. Op deze manier is de veiligheid gegarandeerd. Eerdere systemen waren frauduleus en niet nauwkeurig genoeg.
Hoe hoger het label, hoe zuiniger het huis
Het energielabel wordt als volgt bepaald, rekening houdend met verschillende delen van de woning. Isolatie, installatie en ventilatie worden gemeten. Het label geeft ook aan of de woning voldoet aan de isolatienormen. In dat geval is de woning goed geïsoleerd om aardgas uit te stoten.
Gelukkig voegen energielabels waarde toe aan uw woning. Hoe hoger het label, hoe hoger de huur die u mag rekenen of hoe hoger de verkoopprijs. Een reden hiervoor is dat een laag verbruik van goed geïsoleerde woningen en apparaten in woningen gepaard gaat met een lage uitstoot. Ook modernere zonne-installaties of cv-ketels zijn bepalend voor hogere energielabels.
Naarmate het energielabel stijgt, stijgen ook de maandelijkse energiekosten. Samenvattend: het initiatief van de Europese Unie was goed, maar de impact is tot nu toe teleurstellend door de lange wachtrijen en hoge kosten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het evenwicht op de energielabelmarkt is hersteld. Gelukkig streven we ernaar om onze klanten het beste te bieden door middel van innovatie en efficiëntie. Vraag dan snel een energielabel aan via homekeur.nl.