Het kopen van een huis is een belangrijke financiële beslissing en brengt verschillende kosten met zich mee, die zowel eenmalig als periodiek kunnen zijn. Hieronder volgt een overzicht van deze kosten, zodat u een duidelijk beeld krijgt van wat u kunt verwachten als u een huis koopt.
Inhoudsopgave
Eenmalige kosten
- Kosten Koper (k.k.): Dit zijn de kosten die je maakt om het huis op jouw naam te krijgen. Het omvat overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), notariskosten voor de overdrachtsakte en de kosten voor inschrijving bij het Kadaster.
- Hypotheekkosten: Kosten voor het afsluiten van een hypotheek, waaronder advieskosten, taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte en kosten voor een eventuele NHG-garantie (Nationale Hypotheek Garantie).
- Makelaarskosten: Als je een makelaar inschakelt voor de aankoop, dan betaal je hier kosten voor.
- Bouwkundige keuring: De kosten voor een bouwkundige keuring van het huis.
Kostenpost | Percentage van de koopsom |
---|---|
Kosten Koper | Ongeveer 6% |
Hypotheekkosten | Ongeveer 1% tot 2% |
Makelaarskosten | Ongeveer 1% tot 2% |
Bouwkundige keuring | Vast bedrag, rond €300 – €500 |
Periodieke kosten
- Hypotheeklasten: Maandelijks te betalen rente en aflossing van de hypotheek.
- Onroerendezaakbelasting (OZB): Jaarlijkse gemeentelijke belasting gebaseerd op de waarde van de woning.
- Erfpacht: Als de grond waarop het huis is gebouwd niet jouw eigendom is, betaal je hier periodiek een vergoeding voor.
- Verzekeringen: Denk hierbij aan een opstalverzekering, inboedelverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.
- Onderhoud: Kosten voor reparaties en verbeteringen aan het huis.
Het is belangrijk om bij de aankoop van een huis rekening te houden met deze kosten. Hierdoor krijgt u een beter beeld van uw totale uitgaven en kunt u beter inschatten of het huis binnen uw budget past.
Andere bijkomende kosten
Bij de aankoop van een huis kunnen er naast de basis kosten ook andere uitgaven optreden. Het is handig om deze op voorhand te overwegen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Borgtochtprovisie: Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wordt een eenmalige borgtochtprovisie van 0,6% (in 2023) in rekening gebracht.
- Kosten voor een bankgarantie: Deze kosten ontstaan als je de waarborgsom, zoals vermeld in de koopakte, niet uit eigen middelen kunt betalen.
- Bereidstellingsprovisie: Dit is een vergoeding die je verschuldigd bent als je wilt dat de hypotheekofferte langer geldig blijft dan de eerste kosteloze periode. Dit kan het geval zijn als de overdracht van de woning in de toekomst ligt.
Naast deze kosten zijn er ook nog andere aspecten waarmee je rekening moet houden. Verhuiskosten en aanschafkosten voor de inrichting van je nieuwe huis vallen hier bijvoorbeeld onder. Bovendien kan het nodig zijn om een bedrag uit eigen middelen in te brengen om te kunnen overbieden. En als je een overbruggingskrediet nodig hebt, dan zijn daar ook kosten aan verbonden.
Het is dus van groot belang om een volledig financieel beeld te krijgen voordat je een huis koopt. Door met bedrijven zoals Revolve Development in zee te gaan krijg je een goed overzicht van de te verwachten kosten, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw financiële situatie.