Hoe je je hoofdkussen op de juiste manier wast

Je hoofdkussen schoonhouden is superbelangrijk. Waarom? Nou, een schoon kussen betekent een gezonde slaap. Als je slaapt, zweet je en kunnen er huidschilfers in je kussen terechtkomen. Dit kan bacteriën en huisstofmijt aantrekken. Door je kussen regelmatig te wassen, houd je het fris en gezond.

Verschillende soorten kussens en hoe je die wast

Elk type kussen heeft zijn eigen wasinstructies. Hier is hoe je ze schoonmaakt:

Donzen en synthetische kussens

Donzen en synthetische kussens zijn de meest voorkomende soorten kussens. Ze zijn beide wasbaar in de wasmachine. Om je donzen of synthetische kussen te wassen, volg je deze stappen:

  1. Haal de kussensloop en eventuele kussenbeschermer van de kussens.
  2. Stop twee kussens tegelijkertijd in de wasmachine.
  3. Voeg een klein beetje wasmiddel toe voor fijne was.
  4. Was de kussens op 60 graden in warm water met een voorzichtig wasprogramma voor fijne was.
  5. Laat de wasmachine goed naspoelen om het wasmiddel te verwijderen uit de kussens.
  6. Laat de wasmachine goed centrifugeren om al het water uit de kussens te krijgen, maar doe dit op maximaal 800 of 1000 toeren.
  7. Hang de kussens op om ze te drogen.

Katoenen kussens

Katoenen kussens kun je ook in de wasmachine wassen, maar je moet ze dan wel op een lagere temperatuur wassen dan donzen of synthetische kussens. Om je katoenen kussen te wassen, volg je deze stappen:

  1. Haal de kussensloop en eventuele kussenbeschermer van de kussens.
  2. Stop het kussen in de wasmachine.
  3. Voeg een klein beetje wasmiddel toe voor fijne was.
  4. Was het kussen op 30 graden in warm water met een voorzichtig wasprogramma voor fijne was.
  5. Laat de wasmachine goed naspoelen om het wasmiddel te verwijderen uit het kussen.
  6. Laat de wasmachine goed centrifugeren om al het water uit het kussen te krijgen, maar doe dit op maximaal 800 of 1000 toeren.
  7. Hang het kussen op om het te drogen.

Traagschuim kussens

Traagschuim kussens kun je niet in de wasmachine wassen. Was ze met de hand in een emmer warm water met een beetje wasmiddel. Spoel ze daarna goed uit. Om je traagschuim kussen met de hand te wassen, volg je deze stappen:

  1. Haal de kussensloop en eventuele kussenbeschermer van het kussen.
  2. Vul een emmer met warm water en voeg een klein beetje wasmiddel toe voor fijne was.
  3. Leg het kussen in de emmer en laat het een paar uur weken.
  4. Spoel het kussen goed uit met schoon water.
  5. Laat het kussen goed drogen op een vlakke ondergrond.

Veren kussens

In tegenstelling tot donzen kussens, moet je veren kussens niet in de wasmachine reinigen. Het wassen van een veren kussen in een wasmachine zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Dit kan ervoor zorgen dat je kussen niet meer goed ondersteunt en dat je last krijgt van je nek.

Het is voor je veren kussen beter om die naar de stomerij te brengen. De stomerij heeft de juiste apparatuur en kennis om je veren kussen op de juiste manier te wassen en te drogen.

Latex kussens

De kern van latex van een kussen mag niet nat worden. De latex kan dan namelijk gaan brokkelen waardoor je kussen niet langer de juiste ondersteuning kan bieden. Een latex kussen is om die reden niet wasbaar.

Wel kun je de vlekken die op je latex kussen komen proberen te verwijderen met behulp van een licht vochtige doek met eventueel ecologisch wasmiddel.

Wollen kussens

Ook wollen kussens kun je beter niet wassen, want wol kan krimpen bij temperatuurwisselingen. Breng wollen kussens naar de stomerij, zij weten hoe ze deze moeten schoonmaken.

Hoe vaak moet je je kussen wassen?

Het wordt aangeraden om je kussen eens per twee maanden te wassen. Als je allergisch bent, is het verstandig om je kussen vaker te wassen, bijvoorbeeld eens per maand.

Hoe droog je kussens?

Drogen in de droger

De meeste kussens kunnen in de droger worden gedroogd. Dit geldt voor donzen, synthetische en wollen kussens.

Stappenplan

  1. Was je kussen volgens de instructies op het label.
  2. Leg het kussen in de droger op een lage stand voor een programma voor wollen of fijne was.
  3. Voeg twee tennisballen toe aan de droger. De tennisballen helpen om het kussen goed op te kloppen.
  4. Controleer het kussen regelmatig. Als het kussen droog is, haal je het uit de droger.

Drogen zonder droger

Als je geen droger hebt, kun je je kussens ook zonder droger drogen. Dit duurt wel iets langer, maar het is wel mogelijk.

Stappenplan

  1. Was je kussen volgens de instructies op het label.
  2. Leg het kussen op een droge plek.
  3. Klop het kussen regelmatig op om het te helpen drogen.
  4. Controleer het kussen regelmatig. Als het kussen droog is, is het klaar.

Vieze vlekken verwijderen

Gele vlekken

Gele vlekken komen vaak van zweet of urine. Om gele vlekken te verwijderen, maak je een mengsel van warm water, vaatwasmiddel, schoonmaak soda, witte azijn en wasmiddel. Meng alle ingrediënten door elkaar en dompel het kussen hierin onder. Laat het kussen een paar uur weken en was het daarna in de wasmachine.

Bloedvlekken

Bloedvlekken kun je met koud water en zeep verwijderen. Als de vlek al ingedroogd is, gebruik dan waterstofperoxide verdund met water. Breng het verdunde waterstofperoxide aan op de vlek en laat het een paar minuten intrekken. Spoel de vlek daarna goed uit met koud water en was het kussen in de wasmachine.

Vetvlekken

Vetvlekken, bijvoorbeeld van gezichtscrème, kun je met afwasmiddel behandelen. Breng het afwasmiddel aan op de vlek en wrijf het zachtjes in. Spoel de vlek daarna goed uit met warm water en was het kussen in de wasmachine.

Met deze tips kun je vieze vlekken uit kussens verwijderen. Let op dat je de juiste methode gebruikt voor het type vlek en het materiaal van het kussen. Als je niet zeker weet hoe je een vlek moet verwijderen, kun je altijd de wasvoorschriften van het kussen raadplegen.

Tips voor tussen de wasbeurten

Om je hoofdkussen schoon te houden, moet je het minstens één keer per maand wassen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld een donzen hoofdkussen hebt, kun je het niet zomaar in de wasmachine gooien. Of misschien heb je gewoon geen zin om het hoofdkussen elke maand te wassen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je hoofdkussen schoon te houden tussen de wasbeurten.

Laat je hoofdkussen regelmatig luchten

Laat je hoofdkussen regelmatig luchten. Je kunt het bijvoorbeeld buiten ophangen of op een vensterbank leggen. Zo kan het zweet en vocht verdampen.

Stofzuig je hoofdkussen

Stofzuig je hoofdkussen regelmatig. Zo verwijder je losse huidschilfers, haar en andere vuiltjes.

Breng je hoofdkussen om de zoveel tijd in de zon

De zon heeft een desinfecterende werking. Door je hoofdkussen in de zon te leggen, kun je bacteriën en schimmels doden.

Wanneer heb je een nieuw kussen nodig?

De levensduur van een kussen is gemiddeld 3 jaar. Na deze tijd is het kussen vaak versleten en biedt het niet meer de juiste ondersteuning. Het volume is verminderd, het kussen is klonterig geworden en het biedt niet meer voldoende veerkracht.

Andere signalen

Naast de levensduur zijn er nog een aantal andere signalen die erop kunnen wijzen dat je een nieuw kussen nodig hebt. Zo kan het kussen bijvoorbeeld zichtbaar vies of beschadigd zijn. Ook als je regelmatig wakker wordt met nek- of rugpijn, kan het zijn dat je kussen niet meer geschikt is.