8 veelgemaakte fouten bij het verzorgen van planten

Een beetje groen in huis zorgt voor een gezellig gevoel. Je wilt dan natuurlijk wel dat je planten het goed doen en niet na een paar dagen alweer dood zijn. Dit ligt echter vaak niet aan de plant, maar aan de verzorger.

Bij het verzorgen van planten worden vaak fouten gemaakt. Deze fouten kun je makkelijk voorkomen. Hieronder zie je de meest voorkomende fouten en oplossingen.

Voorkom deze overbodige fouten:

1. Niet jaarlijks verpotten

Een plant moet groeien. Daarvoor heeft deze ruimte nodig. Door de plant ieder jaar in een andere pot te plaatsen, bied je de wortels de kans verder te ontwikkelen.

2. Overmatig kunstmest

Je plant moet precies genoeg voeding krijgen. Wanneer je de plant te veel geeft kan deze uitdrogen en zelfs permanent beschadigd raken. Dit komt doordat de plant dan in een shock raakt als gevolg van de hoeveelheid voeding.

3. Negeren van de wortels

De wortels van een plant zijn belangrijk en kunnen je veel vertellen. Echter doet men dit vaak niet. En dat terwijl je bijvoorbeeld aan de wortels kunt zien of je te veel of te weinig water geeft.

4. Niet controleren van de plant

Ook de plant zelf kan je veel vertellen. Denk aan verkleurde bladen, of zachte plekken hierin. Dit kan wijzen op ziektes en leiden tot de dood van de plant. Door regelmatig te controleren kan je snel tot actie overgaan.

5. Geen research

Niet elke plant is hetzelfde. Per plant verschilt hoeveel voeding, licht et cetera deze nodig heeft. Doe daarom goed onderzoek naar wat de plant nodig heeft voor een optimale verzorging.

6. Te veel verplaatsen

Een plant heeft er weinig voordeel bij als je deze steeds verplaatst. Het beste is om de plant zoveel mogelijk te laten staan. Welk kan je heel minimaal de plant verschuiven, bijvoorbeeld een plankje omhoog of omlaag.

7. Klaarmaken voor winter

Geef je plant tijdens de wintermaanden minder water en mest. Zo kan de plant zich het beste voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen. Zet de plant ook op een donkere plek. Dit hoeft alleen bij planten die niet het hele jaar bloeien en groeien.

8. Kijken wat de plant nodig heeft

Je geeft al snel te veel water aan de plant. Pas als de aarde rond de plant droog is mag je water geven, anders kan je de plant onder water zetten. Ook moet je gebruik maken van een opvangbank en ze niet alleen ’s avonds bewateren. Licht is tot slot ook een belangrijke factor

Ben je opzoek naar nog meer woon inspiratie? Neem een kijkje op de website van Factorwonen.nl!